Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz yoğurtlu semizotu mu semizotu yemeği mi” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 57’si yoğurtlu semizotunu seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Yoğurtlu semizotuna salatalık veya başka otlar da ekler misiniz? Süzme yoğurt mu tercih edersiniz? Evde ne sıklıkla yapar, neyle birlikte tüketirsiniz? Semizotu yemeğinin kıymalısını da pişirir misiniz? İçine pirinç de katar mısınız? Servis ederken üzerine yoğurt gezdirir misiniz?” İşte, gelen yorumlardan bazıları…
@isinirakk: “Semizotunu severek tüketiyoruz ama sadece bahçede kendiliğinden çıkan, yabani semizotunu… Marketlerde satılan büyük yapraklı semizotlarının tadı yavan geliyor. Semizotu sarımsaklı yoğurt ve zeytinyağıyla buluşunca yaz sofralarına çok yakışıyor. Kıymalı-az pirinçli yemeğinin eşlikçisi de yoğurt… Yanında minik minik doğradığım bol domateslerle yaptığım, sarımsak, limon ve zeytinyağı sosuyla tatlandırdığım salatayla yemeyi çok severim.”
@selmaozdogan: “Semizotunu buğday veya kırmızı mercimekle de pişirebilirsiniz. Yemeklik doğranmış soğan ve birkaç diş sarımsağı yağda öldürdükten sonra domates salçası ekleyin. Pişmiş bakliyat ve kaynar su ilavesiyle üzerine acı kırmızı biber, doğranmış semizotu ve limon suyu ilave edin. Bir taşım kaynatıp altını kapatın.”
@hakann_ugur: “Semizotunun her halini seviyorum. Semizotlu kuru cacığı her gün yaparım ama içine yeşil elma da eklerim.”
@izcigunizi: “Yazın en sevdiğim mezelerden biridir yoğurtlu semizotu ama laktozsuz yoğurtla yaptığım için istediğim tatta olmuyor. O yüzden yemeğini daha çok tüketiyorum. Zeytinyağlısını yapıp soğuk yiyorum.”
@mealmyths: “Yoğurtlu semizotunu rendelenmiş sarımsak, limon kabuğu rendesi, küp küp doğranmış salatalık ve taze naneyle yapıyorum. Yazın karpuzla birlikte soğuk soğuk, ana yemek niyetine yerim…”
@arzugi: “Salatasını yaparken evde yaptığım yoğurda zeytinyağı, çay kaşığı kadar mayonez ve biraz nane koyarım. Pul biberle süsleyip zeytinyağı gezdirerek servis ederim. Semizotu yemeğini zeytinyağlı yaparım. Soğanı kavururken baharat çeşitleri ve sarımsak eklerim, 1 tatlı kaşığı kadar pirinç katıp suyunu çekene kadar pişiririm.”
PÜF NOKTALARI
Tutti Deli&Catering’in sahibi ve şefi Müge Ergül’den…
yoğurtlu semizotu
* Semizotunun yaprakları büyükse sap kısımları sert olabiliyor. O sebeple sadece yapraklarını ayıklayıp yoğurtlamayı tercih edin. Yapraklarını yıkadıktan sonra kâğıt havluyla fazla nemini iyice alın. Yoksa yoğurdu sulandırıp tadını bozacaktır.
* Süzme yoğurt gibi katı kıvamlı yoğurtları tercih etmenizi öneririm.
* Tam da mevsimiyken çilek, kayısı gibi meyveleri doğrayıp içine ekleyin.
* Semizotunu çiğden değil de tavada çok az yağla kavurup yoğurtla karıştırırsanız çok daha lezzetli bir meze elde edersiniz. Bunun içine ufalanmış ceviz ve file badem de eklenebilir.
semizotu yemeği
* Zeytinyağlı yaparsanız içine pirinç ekleyebilir veya karabuğday, firik bulguru, haşlanmış maş fasulyesi katabilirsiniz.
* Yemeğini yaparken pembe domates tercih ediyorum. Semizotunun bol olduğu dönem pembe domatesin de en lezzetli zamanı. Ama pişirirken domatesleri de semizotlarını da çok öldürmeyin.
* Zeytinyağlısına biraz şeker de katın.