Sanal Ofiste Stopaj Var mı?

featured

Sanal ofis kullanan kişilere birçok avantaj sağlayan ve somut bir ofis ortamına ihtiyaç duyulmayan bir ofis türüdür.  Bu tarz bir iş yeri, somut bir ortama ihtiyaç duymayan yani fiziki olarak bir ortama ihtiyaç duymayan kişilerce oldukça sık tercih edilir. Günümüz koşullarında her şeyin çok sık ve savurganca tüketilmesi durumu göz önünde bulundurulduğunda bu ofis anlayışı oldukça mantıklıdır.

Bu çalışma şeklinde kullanıcılara kolaylıklar dünyasının kapıları aralanır. Son derece yasal olması ile birlikte de kişilerin kafasındaki tüm soru işaretlerini cevaplamaya yetmektedir.  Ofisi sanal bir şekilde kullanacak kişiler devamlı bir ortama sahip olmadıkları için bunun güvenli ve etkili bir ticaret yöntemi olmadıklarını düşünseler de son derece etkili ticari bir girişimdir. Firma ya da kuruma ait iletişim bilgileri aynı kalacaktır ya da kişiler bu çalışma yöntemi ile birlikte iletişim kanallarını daha çok genişletecektir. Bu sebeple de oldukça etkili bir ticaret yöntemidir.

Ancak her iş yerinin farklı bir adres kullanması ve bu durumda da birçok yapay ve doğal enerjinin tüketilmesi küresel açıdan son derece tehlikelidir. İçerisinde bulunduğumuz yüzyılın en büyük sorunlarından olan kaynakların savurganca kullanılması, bu ofisin kullanımından sonra bir miktar da olsa engellenebilir. Ancak sanal ofis ihtiyacı bulunanlar ve gezegenimize bu şekilde katkı sağlamak isteyen kişilerin aklına birçok soru takılıyor. Örneğin sanal ofis kullanmak isterken stopaj ödemesi bulunuyor mu?

Stopaj, ticaret amacıyla kiralanan alanlar için devlet kurumlarına belirli miktarda ödenen ücreti temsil etmektedir. Bu vergi yönteminde vergiyi ödeyen kişi kıracıdır ve kiralanan mekanın sahibi herhangi bir vergi mükellefi olarak bulunmaz. Bu bağlamda sanal ofis kullanacak kişilerin de merak ettiği konu kendilerinin herhangi bir vergi mükellefi olarak bulunup bulunmayacaklarıdır. Sanal ofisin sağladığı avantajlardan biri de vergi konusudur.

Sanal Ofiste Stopaj Vergisi

Sanal bir ofis kullanımından önce kişilerin merak ettiği birçok konu bulunmaktadır.  Bu konulardan biri de geleneksel ya da alışılagelmiş ofislerde bulunan stopaj vergisinin bu çeşit ofisler de kullanılıp kullanmadığıdır.

Stopaj vergisi konusunda da kolaylık sağlayan bu ticari yöntemle birlikte kişiler stopaj vergisi mükellefi değildir. Bu yöntem de yine diğer ofislerde olduğu gibi kiralama öncesinde sözleşme imzalanır. Ancak sözleşmede stopaj vergisine dair herhangi bir bilgi yer almaz ya da stopaj vergisinin bulunmadığı sözleşmede ibraz edilir.

Sözleşmede kişilerin stopaj vergi mükellefi olmamasını sağlayan en önemli madde, değişmeyen fiyat oranıdır. Gelgitlere sahip olan fiyatlar genellikle kişileri zorlar. Ancak değişmeyen, gelgitsiz fiyatlar sayesinde hem kişiler zorlanmaz hem de var ise vergiler bu fiyatlardan etkilenmez. Tek bir fiyat üzerinden ödemesi bulunan sanal ofiste de bu şekilde stopaj vergi ödemesi bulunmaz.

Ödenen kira miktarında vergi ödemesi bulunmaz.  Vergi bulunmaması sözleşmede belli edilerek kişilerin sahip olacağı haklar açısından değişiklik sunmaz. Kişilerin sözleşmede bulunan her hakka sahip olacakları açıktır. Vergi ödemesi bulunmaması yalnızca bir kolaylıktır. Kişileri yüksek miktarlarda ödemenin yükünden kurtarır. Ancak ticaret yapılması için sunulan bu çalışma şeklinde başka vergi yöntemleri bulunmaktadır. Bu vergiler de kişiler yüksek miktarları herhangi bir ödemeyle baskılanmamaktadır. Aksine bu çeşitli vergiler sayesinde yasal hale gelir. Yasal olması da kişileri yaşanacak çeşitli problemlerden koruyan en önemli özelliktir.

Yasal olmayan çalışma alanlarını çeşitli cezalarla caydırılma yöntemine gidilir. Bu bir suç teşkil edeceğinden kişiler iş yerlerini kaybedebilir ve hatta kendileri de zorlu ceza yöntemlerine sahip olabilir. Ancak sanal ofiste böyle bir sorun olmaz çünkü tamamıyla yasaldır ve vergi türlerine sahiptir.

Sanal Ofis Vergileri

Vergi, devlet sınırları içerisinde bulunan eşya, mekan ya da bir çok farklı kategori için devlete ödenen ve o şeyi yasallaştıran bir ödemedir. Sanal ofisler de bu çeşitli vergilere sahip olan ve kendilerini yasallaştıran bir özelliğe sahiptir. Bu durumda bu yöntemi kullanacak kişiler herhangi bir yasa dışı duruma sebep olmaz. Aksine birçok özelliği ile hem kendileri hem de doğa için son derece yarar elde etmiş olurlar.

Sanal ofis vergi yoklaması vergi memurlarınca yapılan araştırma sonucunda gerçekleştirilir. Bu nokta da ilk ve en önemli adım bir sözleşme bulunmasıdır. Sanal ofis kiralayan kişilerin kiralama sürecinin en başında imzaladıkları sözleşme ve maddeleri yoklama esnasında oldukça önemlidir. Adres ve iletişim bilgileri ile birlikte de vergi yoklamasının adımlarından en önemli bulunanlar sağlanmış olunur. Bu şekilde kişilerin gerçek bir ticaret yaptığı ve akabinde de vergi mükellefi olacağı kanıtlanmış olunur.

Vergi memurunun firma hakkında öğrendiği bilgiler ile birlikte firmanın gerçekliği ortaya konur. Bu şekilde oldukça yasal oldukları ve herhangi bir sanal ofisle çalışacak kişilerin iç huzuru inşa edilmiş olur. İletişim kanalları her türlü vergi işleri için oldukça önemlidir. Vergi dairesi görevlileri ile sağlanacak görüşmeler önemli olduğu gibi hangi vergi dairesi ile görüşüldüğü de önemlidir. Ofisin bağlı bulunduğu vergi dairsi ile görüşme sağlamak daha sağlıklı olacaktır.

Kişilerin ofis için ödedikleri kira tutarı içerisinde katma değeri vergisi de bulunmaktadır. Bu fiyata stopaj vergisi dahil değildir çünkü bu ofis şekli stopaj vergisine sahip olmaması ile bilinmektedir. Katma değer vergisi (KDV) ve kira bedelinin toplam tutarı ile birlikte ödenmiş kira bedelinin faturası vergi memurları ile paylaşılmalıdır.

Sanal Ofis Vergilerinin Avantajları

Şirketler ve firmalar için sanal ofis kullanmak beraberinde birçok avantajı getirir. Ancak avantajlar yalnızca bununla son bulmaz. Vergi ödeme kolaylığı ve vergi miktarları gibi birçok konuda da avantajlar yakalanmış olunur.

Bu çalışma şeklinde resmi bir adres ve yasal haklar yine işletmenin hakkıdır. Haklarda bir değişiklik bulunmaz. Yalnızca sanal ofisin gerçek bir ofisten farkı devamlı bir çalışma ortamına sahip olunmamasıdır. Yani bir toplantı ya da müşteri görüşmesi olacaksa firma yetkilileri bir mekana ihtiyaç duyacaklardır.  Bu tarz bir iş anlayışı hem kişileri yüksek miktardaki iş yeri ücretlerinden kurtaracak hem de sürekli olarak enerji tüketilmesinin önünde geçecektir.

Vergi ödemek de bu tarz bir çalışma alanı için yasallaştırma konusunda destek sağlayan bir avantajdır.  Kiralara dahil edilen katma değer vergisi ile birlikte devlete ödenen belirli miktar kişilerin yasal bir durumun içerisinde bulunduğunu gösterir.  Bu vergiyi ekstra bir ücret olarak değil de kira içerisinde ödemek de bir diğer avantajdır. Sağladığı imkanları saymakla bitmeyecek sanal ofislerin ve sanal ofis vergilerinin avantajları kısaca şekildedir;

  • Kira maliyeti diğer çalışma alanlarına göre daha caziptir.
  • Devamlı olarak kullanılmayacağı için faturalar da kabarık olmayacaktır.
  • Faturaların bu cazip miktarı kullanılan enerji miktarını da gösterir.
  • Enerji savurganlılığının önüne geçilmiş olur.
  • Bir firmanın ihtiyaç duyabileceği çok sayıda çalışanı minimum seviyeye indirir.
  • Giderler, yalnızca fatura bazında değil her anlamda azalır.
  • Çeşitli imkanları bulunan farklı tarzdaki ofislerle kendinize en uygun olanı bulursunuz.
  • Vergi yoklaması, vergi levhası ve vergi mükellefliği konularında yasal olduğu kanıtlanır.
  • Herhangi bir illegal durum söz konusu değildir.