ÖNDER YILMAZ Ankara – ABD’li teknoloji devi Facebook, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’ın başkanlığını yaptığı TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’na sunduğu bilgi notunda, “İnternette Çocukları Koruma” başlığı altında cinsel istismara uygulanan abluka ve yeni çalışmaları anlattı. Facebook, çocuk istismarına “sıfır toleransla” yaklaştıklarını kaydetti.
Üç yönlü çalışma
Çocuk istismarıyla mücadelede 3 yönlü yaklaşım sergilediklerine vurgu yapan Facebook, bunları “nefret uyandıran zararı önlemek”, “tüm gayretlere rağmen meydana gelen istismar eylemlerini tespit etmek, ortadan kaldırmak, şikâyet etmek” ve “çocukları güvende tutmak için uzmanlar ve yetkililerle birlikte çalışmak” şeklinde sıraladı. Facebook, insanların potansiyel zararları şikâyet etmesini kolaylaştırıp öncelik verilen bu şikâyetleri hızla yanıtlamak için yine teknolojiden yararlandıklarını vurgularken, “Yasaların uygulanması, internette emniyet, analizler ve adli tıp araştırmaları alanlarında tecrübesi olan, özel olarak eğitilmiş, potansiyel olarak ihlâlde bulunan içerikleri değerlendiren ve elde ettikleri bulguları Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi’ne (NCMEC) rapor eden ekiplerimiz çalışıyorlar” dedi.
150 hesap incelendi
İnsanların çocuk istismarı içeriklerini nasıl ve neden paylaştığını anlamak, bununla mücadele etmek için etkili ve kapsamlı çözümler üzerinde çalıştıklarını dile getiren Facebook, “niyet okuma” çalışmasını şöyle anlattı:
“İki ay boyunca Facebook ve Instagram’dan Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi’ne şikâyet ettiğimiz yasa dışı çocuk istismarı içeriklerini ayrıntılı olarak analiz ettik. Tespit ettiklerimiz: Bu içeriklerin yüzde 90’dan fazlası daha önce şikâyet edilen içeriklerle aynı veya görsel açıdan benzerdi. Bu zaman aralığında şikâyet ettiğimiz çocuk istismarı içeriklerinin yarısından fazlası sadece altı videonun kopyalarından oluşuyordu. Bu veriler içerik sayısının mağdur sayısına eşit olmadığını ve aynı içeriklerin (muhtemelen biraz değişiklik yapılarak) defalarca paylaşıldığını göstermesine rağmen, bu korkunç suçun her mağduru söz konusu eylemlerle birçok defa karşılaşıyor. Birçok şikâyetin aslında sadece birkaç içerikten oluşması, niyeti daha iyi anlamanın bu tekrar mağdur olma durumlarını engellememize yardımcı olacağını gösteriyor. Çocuklara yönelik cinsel istismar içerikleri yükleme nedeniyle şikâyet ettiğimiz 150 hesabı değerlendirdik ve bunlardan yüzde 75’inin kötü niyet sergilemediğini (bir çocuğa zarar vermeyi amaçlamadığını) tahmin ediyoruz. Bu hesapların ‘öfke’ veya ‘kötü mizah’ anlayışı gibi başka sebeplerle paylaşım yaptığı anlaşıldı. Bu bulgular çocuk emniyeti ekosistemi için kesin birer ölçüt olarak düşünülmemeli. Niyeti anlama çalışmalarımız sürüyor.”
Yapılan aramaların tespiti
Facebook bu ilk bulgulara dayanarak, bu tür içeriklerin paylaşılmasını azaltmak için yeni araç ve ilkeler gibi bazı çözümler geliştirdiklerini de belirtirken, “İki yeni aracı test ederek yola çıktık: Bunlardan biri bu içerikler için yapılan potansiyel olarak kötü amaçlı aramaları, diğeri ise bu içeriklerin çocuğa zarar verme haricindeki sebeplerle paylaşılmasını hedef alıyor” bilgisini verdi. Facebook ayrıca insanların sebebi ne olursa olsun bu içerikleri yeniden paylaşmanın yasa dışı olduğunu, çocuğu tekrar mağdur ettiğini ve bu içeriklerin resmen şikâyet edilmesi gerektiğini anlamalarına yardımcı olmak için uzmanlarla birlikte “kamu farkındalığı” üzerinde çalıştıklarını bildirdi.
Çocuk yardım hatları
Geçen yıl çalışmaları başlayan TechMatters’ın Çocuk Yardım Hatlarını Modern Teknolojiye Kavuşturma adlı projesini desteklediklerini belirten Facebook, “TechMatters, çocuk ve gençlere, çocuk istismarı materyalleriyle karşılaşmaları halinde arama, SMS, internet sohbeti, WhatsApp ve Facebook Messenger üzerinden yardım hatlarıyla iletişime geçme olanağı veren özelleştirilebilir, açık kaynaklı bir iletişim merkezi platformu oluşturuyor” ifadelerine yer verdi. Facebook, Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi’yle yapılan bir işbirliği aracılığıyla reşit olmayanların müstehcen, kendi kendine üretilen görselleri şikâyet etmeleri için Birleşik Krallık Hükümeti, İnternet Gözlem Vakfı ve NSPCC ile birlikte bir pilot uygulama başlattıklarını, “Report Remove” adlı şikâyet kanalının, 2021’de resmen kullanıma sunulacağını bildirdi.