The New England Journal of Medicine’de yer alan ve Mu varyantının Biontech-Pfizer aşısına direncine dair verileri içeren makale salgında insanları bekleyen yeni tehlikeyi gözler önüne serdi.
/
Sağlık
GERÇEK GÜNDEM – 1 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19 virüsünün etkisiyle başlayan koronavirüs pandemisin dünya genelinde etkisini sürdürüyor.
Salgun verilerini derleyen Wordmeters sitesinde yer alan verilere göre salgının etkisiyle dünya genelinde yaşamını yitirenlerin sayısı 5 milyonu aştı.Yeni tip koronavirüs kaynaklı ilk ölüm vakası resmi kayıtlara göre 9 Ocak 2020 tarihinde meydana gelmişti.
Kaynağı tüm araştırmalara ve iddialara rağmen netleşmeyen, insanlar arasında hızla yayılan Covid-19’un geçirdiği mutasyonlar ise endişeleri artırıyor.
Salgının ilk döneminde Wuhan’da halka kitleler halinde testler yapıldı
AŞILAR ETKİSİZ Mİ KALACAK?
Dünya genelinde aşı uygulaması sürerken çok sayıda ülkede yeni aşı çalışmaları 3. faz ile insan denekler ile sürdürülüyor. Aşıların hızla mutasyona uğrayan koronavirüsün yeni varyasyonlarına karşı etkisi ise salgın gündeminin ana başlığı oldu.
2 yıl dolmadan üretilen ve milyarlarca insana uygulanan aşıların yeni varyantlarla etkisiz hale gelebileceği düşüncesi salgın ile karantinalara mahkum olan insanların korkulu rüyası oldu.
MU VARYANTI LİSTEDE BİRİNCİ SIRADA
Çok sayıda ülkede görülen ve ateş yüksekliği, öksürük nöbetler, koku ve tat alma süreçlerinde bozukluklar gözlemlenen Mu varyantı ise Covid-19’un en tehlikeli varyasyonları arasında yerini aldı.
Yeni İngiltere Tıp Dergisi’nde (The New England Journal of Medicine) yer alan ve Keiya Uriu, Izumi Kimura, Kotaro Shirakawa, Akifumi Takaori-Kondo, Kyoto University, Taka-aki Nakada, Atsushi Kaneda, So Nakagawa, Kei Sato imzalı makalede Mu varyantının tehlikesi bir kez daha tescillendi.
Dünya genelinde 39 ülkede görülen Mu varyantı, ilk olarak Güney Amerika ülkesi olan Kolombiya’da 11 Ocak 2021’de tespit edildi. 2021 yılı içinde ülkede Mart-Temmuz arası dönemde vaka sayılarında büyük bir artış görüldüğü ifade edilirken Mu varyantının vakalarda diğer varyasyonlara oranla daha üstün olduğu ortaya çıktı. Bilim insanları Gama varyantını da bastıran Mu’nun Kolombiya’da salgını tetiklediği ve Mayıs ayında tüm varyantlardan daha üstün olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, pandemiye karşı insanlığın en güçlü silahı olan aşının önemine vurgu yapmak ve vatandaşların aşı olmasını teşvik etmek için canlı yayında koronavirüs aşısı olmuştu
AŞIYA BİLİNEN VARYANTLARDAN VE SOY VİRÜSTEN DAHA DİRENÇLİ
Söz konusu makaleye göre Japon bilim insanları Mu varyantının aşıya direncini ölçmek için çalışmalarını sürdürdü. Çalışmalarda varyantın aşılama ile indüklenen antikorlara duyarlılığının değerlendirilmesi için psödovirüsler üretildi.
Pandeminin ilk dönemi olan Nisan-Eylül 2020 tarihleri arasında Covıd-19’dan iyileşmiş 13 kişiden elde edilen serum örnekleri kullanılarak yapılan virüs nötralizasyon analizleri ile; Mu varyantının aşıya Covid-19’un Avrupa’da virüsün mutasyon geçirmiş ilk hali olan D614G’dan 10.6 kat daha dirençli olduğu ortaya çıktı.
D614G, kısa sürede Avrupa’yı etkisi altına almış ve dünya genelinde yayılmış, baskın koronavirüs varyantları arasında yer almıştı.
Öte yandan, Biontech-Phizer koronavirüs aşısı yapılan 14 kişiden alınan serum örnekleri ile Mu varyantının aşıya ebeveyn virüsten 9.1 daha dirençli olduğu tespit edildi.
Makalede bugüne kadar en fazla endişe veren ve aşıya dirençli olduğu düşünülen Beta varyantının da Mu’nun gerisinde kaldığı aktarıldı. Çalışmaya göre, Mu varyantı Beta’ya oranla iyileşen kişilerden alınan serum ile yapılan nötralizasyona 2 aşıya ise 1,5 kat oranla daha dirençli.
Çalışmalardan çıkan sonuca vurgu yapan araştırmacılar Covid-19 (SARS-COV-2) salgınında Mu varyantının BNT162b2 (Biontech-Phizer) aşısı tarafından üretilen antikorlara aşırı dirençli olduğunu ve varyantın daha fazla takip edilmesi gerektiğini vurguladılar.