İki Suriyeli kardeş sporcu, Tokyo’da kucaklaştı

İki Suriyeli kardeş sporcu, Tokyo'da kucaklaştı
İki Suriyeli kardeş sporcu, Tokyo'da kucaklaştı

Koronavirüs pandemisini unutturup sporun her derde deva güzelliklerini yeniden hatırlatan Olimpiyat’ın dünyayı birleştiren sürprizlerine bir yenisi eklendi.

Suriye’deki savaş nedeniyle sığınmacı olmuş ama ayrı tarafları seçmiş iki kardeşin Tokyo Yaz Olimpiyat Oyunları açılış töreninde kucaklaşması, hafızalara kazınan sahneler arasında yerini aldı. 

Suriye adına yarışan triatlet Muhammed Maso ile Sığınmacı Olimpik Sporcular Takımı’nda yer alan yüzücü Alaa Maso’nun törende birbirlerine sarılması, gözleri doldurdu.

Her iki kardeş, Suriye’nin Halep kentinde yaşarken savaş nedeniyle sığınmacı oldu ve artık yaşamlarına Almanya’da devam ediyor. Ailenin yüzme antrenörü babasının izinden giden Alaa, savaş sırasında yüzme tesislerinin yıkılmasını müteakip 2015’te Suriye’den ayrıldı. Türkiye’den kaçak olarak 18 kişiyle birlikte bir bot içinde Yunanistan’a kaçtı. Midilli Adası’ndaki sığınmacı merkezinden zorlu bir süreç sonunda Almanya’ya yerleşip yüzme sporuna yeniden başladı. Şimdi Tokyo’da çocukluk arkadaşı Suriyeli Yusra Mardini ile birlikte sığınmacı takımında kulaç atıyor.

Muhammed Maso ise savaşın can güvenliğine oluşturduğu tehdit nedeniyle 2015’te Suriye’yi terk edip Avrupa yolarına düştü. Triatlonu tercih eden Muhammed, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin web sitesine göre “Günlerce yürüyüp yorulduktan sonra bir sığınmacı merkezine vardığında bile koşu ayakkabılarını giyer ve koşardı”.

Açılış töreninde birbirlerine sarılan kardeşlerin fotoğrafı sosyal medyada ‘umudun zorluklara karşı zafer kazanma yeteneğinin kanıtı’ olarak büyük ilgi gördü. ‘Hem üzücü hem de güzel’ bulunan görüntü, ‘Olimpiyat değerlerinin simgesi’ olarak alkışlandı.
 

Tokyo Olympics: Two Syrian brothers embrace while competing on opposing sides https://t.co/kSQa4vuZA7

— Faizan Lakhani (@faizanlakhani) July 24, 2021
Lübnan asıllı Louay Khraish, Suriye, Irak, Lübnan, Filistin’den parçalanmış ailelerin de aynı kaderi paylaştığına dikkat çekerken ‘Hoşgeldiniz Sığınmacılar’ etiketini kullandı. BBC Arap servisinde çalışan Alma Hassoun “Hayat bundan daha sürreal olamaz” yorumunu yaptı.
 

The most beautiful image from the #OpeningCeremony are the two #Syrian brothers, who were reunited @Olympics: Alaa Maso, member of the #RefugeeOlympicTeam hugs his brother, Mo Maso. Iraq, Syria, Lebanon, Palestine, the story of families torn apart is the same. #RefugeesWelcome pic.twitter.com/Ll9i05Vm18

— Louay Khraish ܠܘܐܝ (@LouayKhraish) July 23, 2021
Suriyeli muhaliflerin yayını DeirEzzor24’ün CEO’su Omar Abu Layla ise Muhammed’in Almanya’da yaşarken Suriye’yi temsil etmesini “Esad rejimi sevenler Avrupa’da değil onun içinde yaşasın. Esad rejimini niye Şam’dan değil de Almanya’dan temsil ediyorsun” diye eleştirdi.
 

1/2:
A photo of the brothers “Maher and Alaa Maso” at the opening of the Tokyo Olympics.
Maher applied for asylum in Germany in 2014, but he joined the regime’s triathlon team. pic.twitter.com/ApHHreXhAZ

— Omar Abu Layla (@OALD24) July 23, 2021